Open dag 'Het lage erf' op 11 september 2021

De boerderij, voorheen herberg ‘Het Zwarte Paard’ aan de rand van het centrum van Wapenveld, aan de Lagestraat 7 zal op zaterdag 11 september haar deuren even openen voor publiek. Vanaf de 17e eeuw tot 1916 was de herberg hier gevestigd. Daarna werd het pand als boerderij gebruikt waar onder andere streekromanschrijfster Annie Oosterbroek-Dutschun (1918-1983) opgegroeid is. De boerderij werd, na ruim 100 jaar in bezit geweest te zijn van de familie Van der Beek, in maart van dit jaar verkocht.

Het huidige pand, dat 124 jaar geleden herbouwd werd, wordt op het moment gerestaureerd. Het heeft de vele authentieke details en sfeer kunnen behouden. Op de open dag zal de rijke historie van dit stuk Wapenveld en het leven dat zich daar heeft afgespeeld centraal staan. Het zal onder andere gaan over; het landschap dat is ontstaan door de natuur in de ijstijd en de Romeinse tijd; de herberg met paarden wisselpunt, aanlegsteiger, patriotten die zich misdroegen en plek waar belangrijke aanbestedingen plaats vonden; de Tweede Wereldoorlog waarin Duitse officieren hun intrek namen in een gedeelte van de boerderij en een klein kamertje gebruikten als gevangenis, waarin stukken van een vliegtuig in de tuin belandden en de Manenbergerbrug werd opgeblazen.

Even terug in de tijd, door de oude meubels en gebruiksvoorwerpen zoals de wasmachine die er al 70 jaar staat. U vindt er ook informatie over de bouw van de boerderij en de verhalen van oud bewoners.

Naast deze informatie is er ook een expositie over het werk en het leven van Annie Oosterbroek-Dutschun. Zij is één van de bekendste Nederlandse streekromanschrijfsters uit de 20e eeuw. Als alle 64 boeken die ze geschreven heeft op boekrol waren gedrukt, kon er 2,5 kilometer leesplezier worden uitgerold! Van haar boeken zijn meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht. Ze had het talent om goed te kunnen observeren, veel van wat ze meemaakte gebruikte ze in haar boeken. Het boek ‘Zorgen over Zonderland’ gaat over haar pleegouders en speelt zich af in de boerderij waarin ze is opgegroeid.


Op zaterdag 11 september bent u tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom op Het Lage Erf.


https://www.facebook.com/HetLageErf

https://www.instagram.com/het_lage_erf/

Welkom op de tijdelijk website van boerderij 't lage erf.

Dit gemeentelijk monument uit 1897 (aan de Lagestraat 7 in Wapenveld) is een pand met een verhaal!
Hier herleeft de historie en is geschiedenis voelbaar!

De geschiedenis van herberg ‘Het Zwarte Paard’ gaat eeuwen terug. Het eerste krantenartikel waarin de herberg werd genoemd komt uit 1786. Decennialang vormde de herberg, samen met de kerk, een boerderijwinkel en een schooltje, het centrum van het dorp Wapenveld. De oorsprong van dit Gelderse dorp vinden we dus daar, aan de oostzijde van het Apeldoornskanaal. Pas na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het centrum zich naar de westzijde van het kanaal.
In opdracht van de heer H. Liefers vond op donderdag 18 maart 1897 om vier uur ‘s middags de aanbesteding voor de wederopbouw van herberg’ plaats. In datzelfde jaar werd ook de eerste bouwsteen gelegd. Ruim 19 jaar later, op woensdag 13 december 1916, om 10 uur ‘s morgens werd in het pand zelf, de destijds neringrijke herberg verkocht. In de advertentie die de veiling aankondigde werd de locatie aangeduid als: “staande aan het kanaal te Wapenvelde, in de nabijheid van heide en dennenbosschen”. Later dus bekend als de Lagestraat 7. Johannes van de Beek en zijn 17 jaar oudere vrouw Maria Henrietta Hogeboom kwamen aan de Lagestraat 7 te wonen. Zij hebben samen geen kinderen gekregen. Wel adopteerden ze in 1919 Joan Hermann Dutschun. Haar naam werd aangepast naar Annie van der Beek. Annie-Oostenbroek Dutschun werd een bekende streekromanschrijfster. Ze schreef in haar leven meer dan 60 boeken waarvan in totaal ruim 7 miljoen exemplaren zijn verkocht. In oa haar romandebuut 'Het geslacht van Marle' schrijft ze over het leven rond 1940 in Wapenveld. In trilogie Annemarie schrijft Annie over het leven aan het begin van de 20-ste eeuw aan de Lagestraat 7. Nadat Maria Henrietta Hogeboom in 1922 overleed, hertrouwde Johannes met Aaltje Jansen, samen kregen ze drie zonen. De Lagestraat 7 bleef lang in de familie Van der Beek. Het laatste familielid dat er woonde was de oudste zoon van Johannes en Aaltje. Sebus Johannes van der Beek overleed in februari 2019 waarna de woning in de verkoop kwam. Het pand kreeg op 28 april 2015 de status van gemeentelijk monument.

Omdat we zoveel mooie, oude spullen en verhalen van vroeger tegenkomen heb ik hiervoor een facebook en instagram pagina gemaakt. Zie

https://www.facebook.com/HetLageErf

https://www.instagram.com/het_lage_erf/

De start

Zoals het wel vaker gebeurt in het leven kom je soms iets tegen waar je hart sneller van gaat kloppen en dat je niet meer uit je hoofd kunt zetten. In dit geval ging het om het monumentale pand aan de Lagestraat 7 in Wapenveld. De advertentie op Funda was realistisch en helder. Mijn vrouw en ik hoefden niet lang te overleggen om over te gaan naar de eerste stappen. Met een beetje geluk mochten we meedoen in de eerste bezichtigingsronde. Enthousiast leidde de Wapenveldse makelaar Remco Ritman ons door deze woning. Het viel ons niet tegen, de vele authentieke elementen en de originele staat van de woning gaven een hele mooie impressie. Er was wat achterstallig onderhoud, om het voorzichtig uitdrukken, maar aan de basis mankeerde weinig. We beloofde die week nog met een bod te zullen komen.

Voor ik goed en wel doorhad wat er gebeurde, zat ik in overleg met de makelaar en de eigenaar. Er werd besproken wat nodig was en aan het eind van het gesprek was het bod gedaan en geaccepteerd.

Het pand is ooit gebouwd als herberg, net zoals zijn voorganger op deze plek. De woning werd later gebruikt voor dubbele bewoning. Dit willen we zo houden. Alleen de indeling zal iets anders worden en de woning zal worden aangepast naar de vereisten van deze tijd. Ook zijn we met plannen bezig om een soort b&b er aan toe te voegen. Doordat de woning al verdeeld is in verschillende kleine vertrekken is het relatief makkelijk om de indeling aan te passen en zonder veel afbreuk te doen aan de originele bouw. Door zo veel mogelijk de authentieke, karakteristieke elementen te behouden en de renovatie zoveel mogelijk te doen met materialen die passen / behoren bij de bouwstijl van 1900, hopen we de sfeer uit die tijd te kunnen behouden.

Contact