Kijk nu op onze nieuwe site.

Bad and breackfast: www.HetLageErf.nlWelkom op de tijdelijk website van boerderij 't lage erf.

Dit gemeentelijk monument uit 1897 (aan de Lagestraat 7 in Wapenveld) is een pand met een verhaal!
Hier herleeft de historie en is geschiedenis voelbaar!

De geschiedenis van herberg ‘Het Zwarte Paard’ gaat eeuwen terug. Het eerste krantenartikel waarin de herberg werd genoemd komt uit 1786. Decennialang vormde de herberg, samen met de kerk, een boerderijwinkel en een schooltje, het centrum van het dorp Wapenveld. De oorsprong van dit Gelderse dorp vinden we dus daar, aan de oostzijde van het Apeldoornskanaal. Pas na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het centrum zich naar de westzijde van het kanaal.
In opdracht van de heer H. Liefers vond op donderdag 18 maart 1897 om vier uur ‘s middags de aanbesteding voor de wederopbouw van herberg’ plaats. In datzelfde jaar werd ook de eerste bouwsteen gelegd. Ruim 19 jaar later, op woensdag 13 december 1916, om 10 uur ‘s morgens werd in het pand zelf, de destijds neringrijke herberg verkocht. In de advertentie die de veiling aankondigde werd de locatie aangeduid als: “staande aan het kanaal te Wapenvelde, in de nabijheid van heide en dennenbosschen”. Later dus bekend als de Lagestraat 7. Johannes van de Beek en zijn 17 jaar oudere vrouw Maria Henrietta Hogeboom kwamen aan de Lagestraat 7 te wonen. Zij hebben samen geen kinderen gekregen. Wel adopteerden ze in 1919 Joan Hermann Dutschun. Haar naam werd aangepast naar Annie van der Beek. Annie-Oostenbroek Dutschun werd een bekende streekromanschrijfster. Ze schreef in haar leven meer dan 60 boeken waarvan in totaal ruim 7 miljoen exemplaren zijn verkocht. In oa haar romandebuut 'Het geslacht van Marle' schrijft ze over het leven rond 1940 in Wapenveld. In trilogie Annemarie schrijft Annie over het leven aan het begin van de 20-ste eeuw aan de Lagestraat 7. Nadat Maria Henrietta Hogeboom in 1922 overleed, hertrouwde Johannes met Aaltje Jansen, samen kregen ze drie zonen. De Lagestraat 7 bleef lang in de familie Van der Beek. Het laatste familielid dat er woonde was de oudste zoon van Johannes en Aaltje. Sebus Johannes van der Beek overleed in februari 2019 waarna de woning in de verkoop kwam. Het pand kreeg op 28 april 2015 de status van gemeentelijk monument.

Omdat we zoveel mooie, oude spullen en verhalen van vroeger tegenkomen heb ik hiervoor een facebook en instagram pagina gemaakt. Zie


De start

Zoals het wel vaker gebeurt in het leven kom je soms iets tegen waar je hart sneller van gaat kloppen en dat je niet meer uit je hoofd kunt zetten. In dit geval ging het om het monumentale pand aan de Lagestraat 7 in Wapenveld. De advertentie op Funda was realistisch en helder. Mijn vrouw en ik hoefden niet lang te overleggen om over te gaan naar de eerste stappen. Met een beetje geluk mochten we meedoen in de eerste bezichtigingsronde. Enthousiast leidde de Wapenveldse makelaar Remco Ritman ons door deze woning. Het viel ons niet tegen, de vele authentieke elementen en de originele staat van de woning gaven een hele mooie impressie. Er was wat achterstallig onderhoud, om het voorzichtig uitdrukken, maar aan de basis mankeerde weinig. We beloofde die week nog met een bod te zullen komen.

Voor ik goed en wel doorhad wat er gebeurde, zat ik in overleg met de makelaar en de eigenaar. Er werd besproken wat nodig was en aan het eind van het gesprek was het bod gedaan en geaccepteerd.

Het pand is ooit gebouwd als herberg, net zoals zijn voorganger op deze plek. De woning werd later gebruikt voor dubbele bewoning. Dit willen we zo houden. Alleen de indeling zal iets anders worden en de woning zal worden aangepast naar de vereisten van deze tijd. Ook zijn we met plannen bezig om een soort b&b er aan toe te voegen. Doordat de woning al verdeeld is in verschillende kleine vertrekken is het relatief makkelijk om de indeling aan te passen en zonder veel afbreuk te doen aan de originele bouw. Door zo veel mogelijk de authentieke, karakteristieke elementen te behouden en de renovatie zoveel mogelijk te doen met materialen die passen / behoren bij de bouwstijl van 1900, hopen we de sfeer uit die tijd te kunnen behouden.

Contact