Open dag op 'Het lage erf' / 11 en 12 september 2021

Door de vele enthousiaste reacties en belangstelling van mensen uit Wapenveld en erbuiten, kwamen we op het idee van deze open dag. Altijd al benieuwd hoe dit mooie pand er van binnen uitziet? Of benieuwd waar streekroman schrijfster Annie Oostenbroek-Dutchen is opgegroeid. Dan is dit daar een mooie kans voor.

Graag nodigen we u uit om binnen te komen kijken in deze boerderij met rijke historie. De boerderij, die decennia lang als herberg functioneerde en later meer dan een eeuw werd bewoond door de familie van der Beek, zal twee dagen lang als een soort klein museum worden ingericht.

Even terug in de tijd, door de oude meubels en gebruiksvoorwerpen zoals de wasmachine die er al 70 jaar staat. U vindt er ook informatie over de bouw, de vele details van de boerderij en de verhalen van oud bewoners. In de deel zal een expositie komen over Annie-Oosterbroek. Onder andere veel van haar werk en kranten artikelen daarover zijn tentoongesteld.

We zijn nog aan het verbouwen, maar beneden is het netjes genoeg voor deze opendag. Er is een looproute aangeven en houden ons aan de Corona regels.

We zien u graag op 11 of 12 september tussen 13.00 en 15.30 uur.


Minou en Merijn Gosker

Lagestaat 7, Wapenveld.
Monumentaal pand: 'Swert Perd'


Hoe bijzonder de plek aan de Lagestraat 7 is, wordt steeds duidelijker. Hoe mooi zou het zijn als dit stukje Wapenveldse geschiedenis weer in het zicht zou komen.

In de voorgesprekken over onze plannen, o.a. met Jan Nitrauw (plaatselijke voortrekker als het gaat om behoud historie) en de plaatselijke makelaar Remco Ritman, merkten we dat het verhaal achter deze woning leeft. Doordat er heel weinig aan de woning veranderd is sinds de bouw in 1897 dwingt het pand een stukje respect bij je af. Bij de bezichtiging zagen we de oude meubels, de kleren in de kast, de jas aan de kapstok en de oude hoeden op de plank, ik kon toen niet anders dan hopen dat dit zou kunnen blijven of nog mooier / dat kennis en zichtbaarheid van geschiedenis uitgebreid zou kunnen worden.

Hoe lang de herberg 'Het zwarte Paard' ('SWERT PERD') heeft bestaan weet ik nog niet. In 1624 werd er een stuk land verkocht, dit gebeurde in 'Het zwarte Paard'. De Herberg lag op een hoek van twee belangrijk wegen richting Veessen (waar een haven was aan de IJssel), Vorchten en Hattem. De 'breden wech’ lag er al vanaf 1519.

Het huidige pand komt uit 1897. Het gaat om een wederopbouw. Vooral delen van de deel lijken ouder dan 1897.

Met alle al bekende ingrediënten zoals het pand zelf, krantenartikelen, het boek Annie-Oostenbroek Dutschun en een aantal verhalen die we hoorden, wordt al een stuk behoud van de geschiedenis gewaarborgd. Er is natuurlijk veel meer te vertellen over deze plek. In de aankomende tijd hopen we meer te weten te komen over de plek, de geschiedenis en haar bewoners. Deze informatie zullen we bewaren en zal een toevoeging zijn aan het behoud van de geschiedenis.

In het bakhuis uit 1924 zullen we het een en ander gaan tentoonstellen. Hier zal informatie te vinden zijn over het ontstaan van Wapenveld, het leven in Wapenveld aan het begin van de 1900 eeuw, de geschiedenis wan de locatie Lagestraat 7 en schrijfster Annie-Oostenbroek Dutschun. Naast de informatie zullen er ook meubels en gebruiksvoorwerpen van begin 1900 worden tentoongesteld.