Wij zijn Minou en Merijn Gosker, we zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Sinds 2016 wonen we aan de rand van Wapenveld in een jaren dertig woning die we hebben gerestaureerd / gerenoveerd. We hebben beide een sociaal pedagogische opleiding gedaan en veel ervaring in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking en het werken in de jeugdhulpverlening.

Ruim 12.5 jaar geleden ben ik (Merijn) mijn eigen bedrijf begonnen. GoskerZorg biedt begeleiding aan mensen met een verstandelijke beperking. Ik startte met een kleine webwinkel maar ging al snel over naar zzp'er in de zorg. Ik begeleidde een aantal mensen ambulant en zetten mijn inkomsten daarvan opzij. Tot er voldoende financiële middelen waren om een kleine dagbestedingslocatie te kunnen opzetten. In een gedeelte van het voorhuis van een boerderij in Zuidwolde, waarin museum de Wemme was gevestigd, openden we de eerste locatie, 'de oude Hove'. In deze ruimte hadden we een atelier en een kleine museumwinkel. Bij de start van het bedrijf moesten mijn gewone inkomsten nog geheel uit loondienst komen. Later kon ik steeds meer als zelfstandige werken tot ik na een paar jaar als zzp'er op eigen benen kon staan. In 2012 verhuisden we de dagbesteding naar een cadeauwinkel met atelier in het centrum van Zwolle. Kado & Zo werd daar geopend door de Zwolse burgemeester. Ook veranderde we de organisatie van eemanszaak naar een BV. Eind 2014 verhuisden we naar een horecapand met atelier, ook in de binnenstad van Zwolle. Minou, toen nog in loondienst, nam ontslag om de Lunchwinkel, een lunchroom met cadeauwinkel, te kunnen runnen. Samen zetten we GoskerZorg / de Lunchwinkel stevig op de kaart. Inmiddels hadden we meerdere mensen in dienst genomen om het werk in de dagbesteding, ambulante begeleiding en horeca aan te kunnen. In 2019 openden we op het Veldbeemdgras in Zwolle een begeleidwonenproject waar nu vier jongeren wonen. Het bedrijf is in beweging maar onze visie blijft vast: “Onze deelnemers mogen zijn wie ze zijn en op een hun eigen manier hun mogelijkheden benutten en verder ontwikkelen. Deze kans geven wij hen op een welverdiende plek, geïntegreerd en participerend in de samenleving.”

Het Lage Erf staat eigenlijk los van het zorg bedrijf. We hebben de kans gepakt om met dit mooie pand aan de gang te kunnen gaan. Uiteindelijk zullen we een gedeelte gaan verhuren en zijn er plannen om er ook een soort van B&B in te beginnen. Belangrijkste is dat het pand de aandacht krijgt die het verdient en de geschienis er van niet verloren gaat. De zorgtak van ons bedrijf zal er wel bij betrokken worden. Te denken valt aan bijvoorbeeld het tuinonderhoud waarbij onze deelnemers een handje kunnen helpen.